top of page

PYSSELBOKEN FLYKTFÅGLAR

Projekt

emilie_bergman_viveca-nordlander.jpg

Viveca Nordlander och Emilie Bergman

Foto: Olof Plym Forshell

direktpress.jpg
nvp.jpg

Pysselboken Flyktfåglar erbjuder en lekfull och kreativ introduktion till det svenska språket och Sverige, samtidigt som den uppmuntrar en viktig bearbetande dialog med barnet. Längst bak finns en handledning för vuxna som vägleder och tillvaratar barnets naturliga nätverk som resurs. Vi har valt att ha storken som en symbol genom hela pyssel­boken. Storken kan ses som en hoppfull bud­bärare av nya tankar och idéer. Storken är också en flyttfågel som i Sverige symboliserar våren. Pysselboken är skriven på svenska, engelska, arabiska och persiska och passar barn i ålder 3-12 år.

Bakgrund

Utifrån mitt arbete som volontär på ett tillfälligt boende för asylsökande i Nacka väcktes idén om att skapa ett specifikt pedagogiskt material för barnfamiljer på flykt.

Min målsättning var att skapa en pysselbok för barn på flykt som kan uppmuntra en viktig, stödjande dialog med barnet samtidigt som den kan inspirera och aktivera både barn och föräldrar/ närstående.  Jag kontaktade Emilie Bergman som är illustratör och grafisk formgivare och arbetet tog snabbt form. Efter ett halvår hade vi tagit fram

Pyssel­boken Flyktfåglar som trycktes i 4000 ex, spreds i hela landet och sålde snabbt slut.

Vid samma tidpunkt såg Röda Korset liknande behov i arbetet med barn och familjer på flykt. Röda Korset tittade på möjligheter att utveckla pyssel­boken till ett verktyg inom arbetet med att stärka människors psykiska och sociala förmåga att klara av vardagen. Röda Korset bjöd in till samarbete och ett team bildades som gemensamt förde arbetet med boken framåt. Från Röda Korset deltog Najwa Kallas och Hans Hägglund, specialiserade på psykosocialt stöd. Teamet flög till en lokal Rödakorsförening med ett knyte pyssel­böcker för att tillsammans med barn och föräldrar på flykt och volontä­rer i Röda Korset utvärdera pyssel­­boken. I samarbetet kom det fram nya bra idéer.  

Året efter skapade vi i samarbete med Svenska Röda Korset en ny version av boken och tryckte upp 4.000 ex av boken. Pysselboken Flyktfåglar distribueras nu i Sveriges Rödakorsetkretsar.

 

Här kan du läsa mer om boken i Röda Korsets tidning Henry >>

capdesign.jpg
bottom of page